Waar moet je op letten wanneer je op zoek bent naar een pompwagen

De pompwagen is niet weg te denken uit het magazijn, want een magazijnmedewerker kan met een palletwagen – ook wel de pallettruck genoemd – heel eenvoudig grote aantallen goederen op pallets verplaatsen. Zonder daar al teveel inspanningen voor te hoeven leveren. Zelfs in winkels zie je steeds vaker het personeel met de wagens rondlopen. Ze kunnen vanuit het warehouse een pallet naar de winkel vervoeren en de schappen makkelijk aanvullen. Denk bijvoorbeeld aan de lokale supermarkt waar ongetwijfeld één of meerdere wagens te vinden is. In onze blog vertellen we waarom de pompwagen zo handig is en waar je op moet letten als je er eentje wilt kopen.

Verschillende soorten pompwagens

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten wagens zijn. Ze hebben vrijwel allemaal dezelfde functies, maar minimale verschillen zorgen ervoor dat je beter voor de één dan voor de ander kunt kiezen. De eerste keuze die je kunt maken is of je kiest voor een handpalletwagen of een elektrische pompwagen. Met een handpalletwagen kun je pallets met hydraulische hefboom optillen en verplaatsen terwijl je met een elektrische pompwagen zowel elektrisch pallets kunt optillen als laten zakken en met de aandrijving van een elektromotor kunt verplaatsen. Je hoeft jezelf dan ook helemaal niet in te spannen om goederen te verplaatsen!

Pompwagen van RVS

Een pompwagen kan van verschillende materialen zijn gemaakt en ondanks dat de RVS wagens het meeste kosten, zijn het wel de palletwagens die ook het vaakst worden aangeschaft. En dat heeft een reden. Ze zijn niet alleen ontzettend stevig, maar ze zijn ook corrosiebestendig. Ideaal dus als je de pompwagen in een omgeving gebruikt waar strenge hygiënevoorschriften aanwezig zijn. Deze wagens zijn ook nog eens bestendig tegen warmte en vocht en je kunt ze dus ook prima buiten gebruiken. Of in warehouses waar het iets vochtiger is.

Let op het materiaal waar de wieltjes van zijn gemaakt

Naast het materiaal zelf, moet je ook kijken naar het materiaal waar de wieltjes van zijn gemaakt. De wielen van een palletwagen worden van verschillende materialen gemaakt. Rubberen wielen glijden soepeler en zorgen voor minder beschadigingen en krassen op een vloer, maar wielen van nylon zijn bijvoorbeeld een betere keuze wanneer er met agressieve stoffen wordt gewerkt. Deze wielen zijn echter weer niet geschikt als je de pompwagen ook buiten gebruikt. Dan kun je weer beter kiezen voor een wagen met wielen van Polyurethaan.

Hoeveel gewicht kan een palletwagen dragen?

Een pompwagen van www.begreentechniek.nl kan doorgaans een pallet van tussen de 1500 en 3000 kilo dragen. Als je met veel zware goederen werkt zou je ook kunnen kiezen voor een palletwagen met een ingebouwde weegschaal. Dan houd je de controle over hoe zwaar belast de pallet is. Dat is ook handig voor als je goederen moet versturen, want bij veel vervoerders geldt een maximaal gewicht aan wat er op een pallet mag staan. Ook de kosten die je moet betalen voor het transport worden vaak op het gewicht afgestemd. Voorkom peperdure rekeningen, koeriers die pallets weigeren of palletwagens die de geest geven omdat ze overbelast raken.